In de praktijk

Hoe verloopt het certificeringtraject?

Na aanmelding wordt een eerste audit gepland. Deze initiële audit kan gezien worden als een soort examen-audit. Tijdens deze audit wordt beoordeeld of alles in voldoende mate is beschreven en wordt het bestaan van het kwaliteitssysteem getoetst. Op basis van de resultaten wordt een rapport opgemaakt door de auditor en afhankelijk van het resultaat hiervan wordt een optiekzaak voorgedragen voor certificering. Indien er geen onvolkomenheden meer zijn, wordt het Keurmerk Zichtkwaliteit verstrekt, en wordt de optiekzaak bijgeschreven in het register.

Vervolgens heb je tot en met de volgende audit (een jaar later) de tijd om het kwaliteitssysteem ook daadwerkelijk te implementeren en de werking ervan aan te tonen (het handboek wordt doorgenomen, beschrijvingen worden getoetst en medewerkers worden geïnterviewd). 

Daarna dient jaarlijks een audit te worden uitgevoerd om te toetsen of blijvend wordt voldaan aan de kwaliteitsnorm. Tijdens de opvolgingsaudit wordt niet meer het hele handboek doorgenomen, maar wordt op basis van steekproeven getoetst of blijvend wordt voldaan. Hiervan wordt weer een rapportage opgemaakt en wordt het certificaat al dan niet verlengd.

Stappenplan naar certificering

 1. je meldt je aan als lid van de FOAB via het aanmeldformulier.
 2. je ontvangt na inschrijving een bevestiging en het kwaliteitshandboek. Daarnaast wordt de aanvraag voor de initiële audit bij de Kiwa ingediend.
 3. met ingang van de volgende maand ontvang je maandelijks een fatcuur voor de contributie.
 4. je zorgt dat je de documenten die nodig zijn voor het certificeren invult (eventueel met inschakeling van hulp) en binnen enkele maanden ben je gereed voor de initiële audit.
 5. de Kiwa neemt contact op voor het maken van een afspraak en komt langs voor deze eerste (initiële) audit en toetst het bestaan van het kwaliteitssysteem (documenten, handboek).
 6. als alles in orde is ontvang je het Keurmerk Zichtkwaliteit en ben je officieel al gecertificeerd.
 7. vervolgens heb je tot en met de volgende audit (een jaar later) de tijd om het kwaliteitssysteem ook daadwerkelijk te implementeren en de werking ervan aan te tonen.

LET OP: ondernemers met meer dan 1 vestiging worden per vestiging apart geaudit en gecertificeerd. 

KOSTEN
 • De maandelijkse bijdrage aan de FOAB bedraagt €50,- plus een eenmalig inschrijfbedrag van €150,-
 • De eerste audit door Kiwa duurt een halve dag en kost €715,50 exclusief BTW (wordt rechtstreeks door Kiwa gefactureerd)
 • De audits in het tweede en derde jaar duren -afhankelijk van de bedrijfsgrootte- een hele dag en kosten €1.315,- exclusief BTW
 • plus: kosten voor eventueel inhuur van derden
 • plus: kosten voor het daadwerkelijk implementeren van nieuwe werkwijzen, hulpmiddelen en opleidingen